Rabbim dara düşünce "SABIR"
sabrı bulunca "ŞÜKÜR"
şükre erince "RAHMET"
rahmete dalınca "SEVGİ" sini

ihsan eyleyip;
gönlünden geçeni avuçlarına
döksün.
AMİN
Bir tevekkül istiyorum Rabbim:
sana giden yollarımı açan,
yüreğime bir fetih,
hasretlerime bir vuslat..
Fazlından bir tevekkül istiyorum
ey Rabbim beni sana bağlayan,
yalnız sana, sadece sana..

25 Eylül 2008 Perşembe

Çörekotu kahvesi

Çörekotu kahvesi

Host unlimited photos at slide.com for FREE!
Burdur’da gezdiğimiz konaklardan Taşoda Konağında dolaşıp bahçesinde oturup dinlenelim dedik, bir yandan da oradaki görevli beyle sohbet etmeye başladık. Bizlere ev ve yaşamı hakkında bilgiler verdi. Bu arada da bize Çörekotu kahvesi içmemizi önerdi. Şimdiye kadar birkaç gazetede okuduğumuz ama tadını bilmediğimiz kahveyi denemek istedik.
Host unlimited photos at slide.com for FREE!
Kahveyi yapan hanım bir kaşık çekilmiş çörekotu kahvesi getirdi, şöyle bir tadına baktık. İçinde kavrulmuş çörekotu ile kavrulmuş nohutu un haline getirip birlikte karıştırarak elde ediliyormuş.
Host unlimited photos at slide.com for FREE!
Çörekotunun anayurdu Akdeniz Bölgesi’ymiş. Sadece çörek ve hamur işlerinde değil aynı zamandan baharat olma işinide görüyor. Bunu dışında üzerine kaynar su aktarılıp tıpkı çay gibi demlenebildiği gibi, değirmende öğütülüp kahve gibi pişirilebiliyormuş.
Host unlimited photos at slide.com for FREE!
Meraklısı için çörekotu kahvesi hakkında birazcık ayrıntıya da girelim; tıpkı kahve gibi şeker ve su ilave edilen çörekotu kahvesine isteğe bağlı olarak bir miktar rendelenmiş hindistancevizi de eklenebilir. Ya da "muskat", yani küçük hindistancevizinin kabuğu rendelenerek katılabilir. Damağınız değişik tatlara açıksa, bir gün mutlaka çörekotu kahvesi için derim.
Host unlimited photos at slide.com for FREE!
Çörek otunun un haline getirilip, Türk kahvesi misali su ve özellikle de süt ile karıştırılıp içilen kahve türü, aynı zamanda bir su bardağı süte bir çay kaşığı çörek otu katılması tavsiye ediliyor. Keyfe göre değişmekle birlikte şekerli çörekotu kahvesinin tadına doyum olmadığını deneyerek tadarak öğrenenlerdeniz.

Host unlimited photos at slide.com for FREE!

Şimdi size bu konuda öğrendiklerimizi aktaralım:
Kaynak: Çörekotu kahvesi

DOYMAMIŞ YAĞ ASİTLERİNİN FAYDALARI:

Doymamış yağ asitleri,metabolizmaya yardım eder hücrelerin büyümesi,gelişmesi ve yenilenmesinde yine buna ihtiyaç vardır.Ayrıca vücudun ihtiyacı olan hormonların gelişmesine yardımcı olur.Yine alerjik sinyaller gönderen bistamin gibi maddelerin artmasını engeller.
Hormonların yapımında katkıda bulunduklarından sağlıklı bir savunma hormon ve sinir sisteminin oluşumunu sağlar.
Savunma ablukasının kaldırılmasında yardımcı olur
Savunma hücrelerin gereğinden fazla çalışmasını engeller.
Hücrelerin dağılımı, yenilenmesi ve hücre duvarının sağlam olmasına katkıda bulunur.
Kandaki kollestrolu normale döndürür.
Kan damarlarının gerginleşmesini ve dolaşım hızını tanzim ederek tıkanmayı önler
Tansiyonu düşürüp damar sertleşmesini ve kalp enfarktüsü riskini azaltır.
Yaraların çabuk iyileşmesine,derinin pürüzsüz olmasına yardır eder.İnsan Vücudu, doymamış yağ asitlerini üretemediği için dışarıdan almaya mecburdur. Bir gram çörekotu yağı bu açıdan günlük ihtiyacımızı karşılamaktadır

ÇÖREK OTUNUN FAYDALARI

· Çörekotundaki nigellon ve alfa-pinen gibi eterli yağlar, solunum borusunu genişletip kramp gidericidir.

· Ayrıca ifrazı geliştirip öksürüğü hafifletir.balgam söktürür ve İltihap giderici, ağrı dindirici özelliğe sahiptir.

· Çörekotundaki B1 B2 ve B6 vitaminleri, bir çok enzimlerin üretiminde önem taşır.

· Zira bunlar, savunma ablukalarını yok eder ve boyun altı bezini; dolayısıyla savunma sistemini güçlendirir.

· Folasidi vitamini ise kalp ve tansiyon hastalıklarının riskini azaltır.Bunun yanı sıra hücre yenilenmesinde de gereklidir

· Beta karotin, A, E ve C vitamini, selen gibi antioksitler vücudun savunma sistemini güçlendirir.

· Mikrop, virüs ve mantarlara karşı öldürücü tesire sahiptir.

· İfraz Boşatıcı ve solunum borusunu genişletir.,

· Kan şekerini düşürür

· Damar Hastalıklarına iyi gelir

· Hazmı kolaylaştırır, mide şişkinliklerine ve mide gazlarına iyi gelir

· İdrar sökücü özelliği ile safraya ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder.

· Yaraların çabuk iyileşmesini ve hücrelerin yenilenmesini hızlandırır.

· Alerjiyi önler.Özellikle astım ve polen alerjisi olanlarda etkilidir.Bronşite iyi gelir

· Savunma sistemini dengeler güçlendirir.Kanser ve AIDS gibi çağın hastalıklarına karşı tavsiye edilmektedir.

· Hormon sistemini ve ruh halini sağlamlaştırır, sinir hastalıklarına ve unutkanlığa faydalıdır.

· Egzamalı deriye sık sık çörek otu yağı sürüldüğünde deri çabuk iyileşir.Yine deri hastalıklarında mikrop öldürücü özelliği vardır.

· Çörek otu ürünleri (özellikle yağ ve balla ezilmiş)hamilelik devresinde şikayetleri azaltır.

· Romatizma hastalıklarına faydalıdır.

· İktidarsızlık ve kısırlıkta yine yarar verici tesire sahiptir

· Çörekotu cinsi hormonları tanzim etmekte, bedeni ve ruhi olarak zindelik vermektedir.

· Çörekotu ve yağı kadınlardaki regl dönemi sancılarına iyi gelmektedir.Kadınların hayzını söktürür.

· Çörekotu vücudu zehirli toksinlerden temizler

· Cildi parlaklaştırır düzgün bir cilde parlak gözlere ve saçlara sahip olunmasını sağlar

· Böbrekteki kum ve taşları döker, basura iyi gelir

· Sivilce, uyuz ve egzama gibi cilt hastalıklarına faydalıdır

· Anne sütünü arttırır.




5 yorum:

pelin dedi ki...

Ben ilk kez duydum..
Çörek otunun faydaları da ne çokmuş..Kahvede lezzetli olmalı...

ALPER AKIN dedi ki...

Gerçekten,resimlerde harika görünüyor,faydası bir yana tadını çok merak ettim Burdur'a gittiğimde deneyeceğim mutlaka.

Adsız dedi ki...

Bu kahveyi denemek için Burdur'a kadar gitmenize gerek yok, internetten de sipariş verip deneyebilirsiniz. Denenmesi gereken bir lezzet.

SeyyAh dedi ki...

Sayın isim vermeden yorum yazana,
Eğer yolu Burdura düşen olursa ya da keyif (!) için giden olursa denesin diyelim...

NOT: Bir daha isim ve e-posta ya da web sayfa linki eklemeyen kişilerin yorumları yayınlanmayacaktır...
Selam ile....

Kimyacı dedi ki...

BÖYLE, DEĞERLİ BULUŞU YAPAN BURDUR'LULARI KUTLARIM.ÇÜNKÜ DÜNYAYA KONUKSEVELİĞİ İLE ÜNÜ YAYILMIŞ TÜRKLERİN "TÜRK USULÜ KAHVESİ" ARTIK KENDİ YERLİ KAYNAĞINI BULDU.BUNDAN SONRA NE BREZİLYA NE DE ARABİSTAN'A BAĞILI KALMADAN YERLİ TÜRK KAHVESİNİ İÇELİM VE HERKESE İÇİRELİM!!! SAYGILARIMLA!!